Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Диетата без захар е опасна

Група учени, работещи за благотворителното общество Sense About Science, настояват  в списъка на опасните за здравето и нереалистични хранителни планове да бъде включена Диетата без захар. Те определено са на мнение, че подобен хранителен план е буквално мит, тъй като пълното изключване на захарта от храненето на човека е невъзможно. Ако по някаква причина това може да се случи, налице е много сериозна заплаха за човешкото здраве.
Биохимикът  Лиа Фитцсимонс смята, че не е възможно да се изключи захарта от храненето, защото това означава да не се консумират плодове, зеленчуци, млечни продукти, яйца, ядки, алкохол, а едва ли е възможно да се живее само на месо и вода, а и да е възможно, такова хранене не е здравословно.
Подобно е отношението и към Диетата на пещерния човек, която принципно призовава да се храним както прапрадедите ни. Само с кореноплодни, плодове, треви и сурово месо няма да се обезпечи човешкия организъм с всичко, което му е необходимо, смятат учените от  Sense About Science. Те не отричат, че някои от съвременните продукти са нездравословни, но определено мислят, че има начин те да бъдат заменени със здравословни храни. Ако белият хляб не е полезен, може да бъде заменен с царевичен например, а не да се откажем от консумацията на хляб и да дъвчем само зърна, твърдят медиците.