Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

8/10/13 – тази формула може да ви е полезна

Ако веднага сте си помислили, че става дума за формула, която може да ви помогне в битката за отслабване, този път не сте познали. Това е формулата, която английската психоложка Ема Кени предлага като идеален вариант за постигане на онзи така важен баланс между работа и личен живот, който може да направи човека щастлив. Тя смята, че прилагайки формулата, човек ще се избави от чувството за вина, че надценява работа за сметка на личното щастие или обратното – че заради личното си щастие човекът не върши работата си според личните си критерии за качество.
Според англичанката оптималният баланс ще се постигне, като: 8 часа седмично се посветят на клюки, 10 часа на физическо натоварване и 13 часа на дейности зад бюрото. Още 2 часа трябва да бъдат отделени за всякакви други занимания и 2 часа за занимания на чист въздух.
Според разписанието на Ема Кени обедната почивка трябва да е не по-малко от 1 час.
Психоложката смята, че ако работата на човека налага той да прекарва дневно 2,30 часа зад бюрото, то това е много изтощително.
Чрез анкета англичанката е направила следните изводи: 40% от анкетираните не изпитват удовлетворение от работния си ден, макар че са очаквали да бъдат доволни; 50% отхората биха искали да имат такава професия, която да им позволи да намерят точния баланс между личния живот и работата; 71% от анкетираните прекарват зад бюрото си повече от 5 часа, а от тях голяма част поне 2 пъти дневно си мечтаят за отпуска, макар и кратка.
Всеки трети от анкетираните дори когато е в отпуска, редовно проверява за съобщения от службата.
Най-тревожно според Ема Кени е, че 50% от хората работят повече от 12 часа дневно и отделят малко време за себе си и семейството. Тя е категорична, че е „жизнено необходимо” да се създаде баланс между работата и личния живот. Не по-малко важно е да се изпитва удоволствие от работата, а не да се живее, за да се работи.  Ако човек няма време за простите удоволствия, за общуване с приятели, той скоро ще загуби интерес и към работата си, и към живота.