Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Яде ми се сладко - може, но...

Много хора, които решават да намалят теглото си, на първо място правят опит да изключат сладките храни напълно от менюто си. Към този метод прибягват предимно жените, но по същество те консумират и повече сладко. Изключващите захарите се ръководят от прочетеното, че захарта води до напълняване. Истината обаче е малко по-различна. Захарите в нашия организъм се преработват в мазнини в зависимост от обмяната на веществата при конкретния човек. Много наблюдения на медиците доказват, че наднорменото тегло се дължи не толкова на употребата на сладки храни, колкото на цялостно неправилно хранене. Това не означава, че можем да консумираме прекалено много захари, и не само заради килограмите. Доказано е, че прекаляването със захар води до понижаване на концентрацията на витамин В1, а това е причина за раздразнителност и бърза умора. Но трябва да е ясно, че ако напълно ги изключим, може да възникнат някои странични ефекти. Познат е синдромът на абстиненция като разсейване на вниманието, физическа слабост, виене на свят и др.
В много от сладките храни се съдържат въглехидрати, които са важни за нормалната дейност на организма ни, да не говорим, че глюкозата осигурява нормалната дейност на човешкия мозък. Желатинът в някои десерти е полезен за кръвоносната система, кожата, косата, мускулите.
Много родители забраняват на децата си да ядат сладко, твърдейки, че е това е причината за увреждане на детските зъби. Това твърдение обаче отдавна е опровергано от науката.
Важното е да изберем подходящата сладка храна, да преценим количеството, което можем да използваме, времето, в което я ядем. Никой не спори, че един 100-грамов млечен шоколад ще бъде причина за напълняване, ако го изядем непосредствено преди лягане за сън.
Но няколко блокчета черен шоколад ще донесе много ползи за организма ни. Богатият състав на микроелементи, на антиоксиданти и способността на шоколада да стимулира производството на хормона на щастието го прави отличен вариант за преодоляване на умората и депресията, а ако какаото е над 70%, учените смятат, че това е отлична профилактика срещу тромбофлебит и онкологични заболявания.
Не бива напълно да се заклеймява млечния шоколад заради мангана, калция и магнезия в него, които са полезни за костната и нервната система на човека. Количествата от него обаче трябва да са много по-малки – около 30 грама дневно.
Всеки любител на сладкото знае, че сушените плодове са лакомство, което може да си позволи, макар и с ограничения. И все пак лекарите отдават предпочитания на стафидите - малка шепа, 4-5 сини сливи, 2-3 кайсии, 2-3 смокини.
Времето, в което ядем сладко, също е от голяма важност – по-високо калоричните сладки храни се консумират до обяд, тъй като обмяната на веществата тогава е най-активна.
Ако много ви се прииска сладко в следобедните часове, нека то да е блокче черен шоколад, малко натурален мармалад или пестил.
И не забравяйте дребните хитринки: една чаша вода може да ви отклони от мисълта, че ви се яде сладко; една ябълка, нарязана на дребни парчета ще ви послужи за целия ден, 3-4 стафида могат да решат проблема ви и още много такива залъгалки са измислили хората. Те са измислили и бонбоните, и вафлите, и малките десертчета с по 300 калории, но нека ги забравим засега.