Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Ягоди

Ягодата е род растение от семейство Розоцветни (Rosaceae) и е единственият плод в света със семенца, които се намират от външната страна на обвивката. В естествената природа с разпространението на този вкусен плод се занимават птиците, които се хранят с дивите ягоди. Семенцата успяват да преминат през храносмилателната система на птиците невредими. Семената на ягодата реагират по-скоро на светлина, отколкото на влага, за да пуснат коренчета, така че няма нужда да проникват дълбоко в почвата. Дори и при възрастните растения 70% от кореновата маса се намира в най-горните 10 сантиметра от почвата. Ягодите като растителен вид лесно се адаптират към различни климатични условия и са разпространени в целия свят (без Африка и Австралия) дори преди Великите географски открития. Има сведения, че  когато европейските колонизатори пристигат в Новия свят, индианците вече консумират  и приготвят царевични питки с ягодов пълнеж.
Още древните римляни са приписвали на ягодите чудодейни лечебни свойства, въпреки че не са ги отглеждали. Според римляните дивите ягоди облекчавали симптомите на меланхолията, помагали срещу припадъци, възпаления от различен характер и висока температура, камъни в бъбреците и отравяния на кръвта, черния дроб и жлъчката. За римляните те са били символ на богинята Венера заради цвета и сърцевидната си форма. Вероятно оттогава датира и суеверието, че ако разделите двойка слепени ягоди с любимия човек, ще останете заедно завинаги.
През Средните векове ягодата е символ на съвършенството и зидарите използват ягодови мотиви за украса на каменните постаменти на олтарите и капителите в катедралите.
Първата илюстрация на ягодата като растение се открива в ботаническото съчинение „Хербарий” от 1454 година.
Ягодите стават все по-популярни в Европа не само като храна, а и като козметично средство. Прочутата мадам Талиен, живяла по времето на Бонапарт, поддържала красотата си, като се къпела в сока на прясно изцедени ягоди.
Днес ягоди се култивират навсякъде, тъй като човекът е оценил не само великолепния им аромат, а и хранителните им качества.
Новите сортове ягоди са значително по-издръжливи и не се повреждат, когато се транспортират на големи разстояния, така че на практика пресни ягоди има през цялата година, независимо от сезоните и географското положение на страната. Естествено най-вкусни са ягодите през пролетта. Плодовете могат успешно да се замразяват, това също позволява те да присъстват целогодишно на трапезата.
Най-големият производител на ягоди в света са САЩ. Американците консумират най-много ягоди както в сурово състояние, така и под форма на пълнежи за десерти: пудинг, пай, торти; коктейли.
На българския пазар вече има целогодишно както пресни, така и замразени ягоди.
Какво прави ягодите толкова полезни и търсени?
Енергийната стойност на 100 г ягоди е 135 ккал. Съдържат до 80% вода.
Имат чудесен аромат, който се дължи на етеричните вещества в плодовете.
Ягодите са много полезни при пролетна умора, скорбут, ревматизъм и за възстановяване след тежко боледуване поради високото съдържание на витамин С.
Богати са на захари (6.5-11%), включително и на: фруктоза (3.6-3.8%), глюкоза (1.3-1.6%), захароза (1.6-2.7%). Доказано е, че фруктозата и глюкозата бързо се разлагат в организма, поради което ягодите не повишават нивото на холестерола и при консумирането им в големи количества не се затлъстява, което прави плодовете полезни за хора на диети за отслабване и за спортисти, когато са в период на изчистване на мазнини.
В ягодите е налично голямо количество витамин Р (50-200 мг/%), чиято стойност в тъмночервените сортове достига до 250-500 мг/%. При недостиг на витамин Р в човешкия организъм възниква обща отпадналост, мускулни болки в краката и точковидни кръвоизливи по кожата. Комбинацията на витамин Р, витамин С и калций укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от капилярни кръвоизливи.
Ягодите са богати и минерални соли: калий (130-160 мг/%), фосфор (20-30 мг/%), калций (26-30 мг/%). Това ги прави полезна храна за хора от всички възрасти, особено за подрастващи и бременните. Калиевите соли подобряват сърдечната дейност. Те подпомагат отделянето на излишните течности и действат превантивно срещу водна задръжка.
Органичните киселини в ягодите: лимонена, ябълчена, салицилова, оксалова и подобряват обмяната на веществата в организма и улесняват храносмилането. Ягодите съдържат и значимо количество фолиева киселина, която подпомага забременяването, намалява депресията, подобрява работата на мозъка и снижава риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания. В една шепа ягоди фолиевата киселина е 100 пъти повече отколкото в една ябълка.
Плодовете на ягодата са значително богати на пектинови вещества, поради което са полезни при лениви черва, запек и други проблеми със стомашно-чревния тракт.
Известно е, че при някои хора има силно изразена алергична реакция към ягоди. Тя може да бъде олекотена до известна степен, ако ягодите се комбинират с кисело мляко, мед или захар, но е по-добре в такъв случай да се приемат по-малки количества от този плод.