Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Чай за отслабване - да или не

Голяма част от хората, чиято цел е да намалят теглото си, прибягват до различни готови смеси чай за отслабване, особено сега след коледно-новогодишните празници.
Рекламата обещава вълшебното отслабване за седмица-две и забележете, без значителни усилия.
И все пак дали истината е толкова проста? Някой обещания са просто мит и нищо повече.
Широко разпространено е мнението, че употребата на чай за отслабване дава една чудесна възможност – спиш и отслабваш. Само че подобни чудеса не се случват!
Науката казва, че по време на нощния сън метаболизмът значително се забавя. Тялото почива, а това означава, че мускулите не се натоварват. Как тогава изгаря мастната тъкан?
Още по-разпространена е идеята, че чаят за отслабване помага за намаляване на теглото поради слабителния ефект, осигурен чрез подбраните съставки. Твърде опасна идея!
Не бива да се забравя, че подобен подход е вероятно да доведе до изтощаване на целия организъм. Ако човек не страда от запек, няма защо да пие чай, подпомагащ дефекацията. При системна употреба на слабителни чайове може да бъде нарушена микрофлората на червата. Дори да не е бил наличен проблем с освобождаването на чревния тракт, той неизбежно ще се появи.
И стигаме да един от най-големите митове – чаят за отслабване изгаря мазнините. Абсурд!
Мазнините изгарят при физическо натоварване. Това трябва веднъж завинаги да стане ясно.
Ако разчитате, че чаят за отслабване ще ви помогне да изчистите мазнините без физически натоварвания, скоро ще се убедите сами, че това е една заблуда. В зависимост от съставките си чаят може да ви обезводни или да ви осигури едно грубо прочистване на червата, но мазнините няма да изчезнат.

Възниква въпросът има ли полза от пиенето на чайове за отслабване. Има, но зависи какво съдържат те.
Чаят може да ви помогне да подобрите метаболизма на организма. Много билки помагат за стимулиране на храносмилателната система, ускоряват обмяната на веществата – това вече ще е полезно за вашата цел – намаляване на теглото.
Четете внимателно съставките. Доказано полезни са чайове, съдържащи мента, джинджифил, шипка, листа от малина, маточина и др. Чай, в който присъстват билки със силен слабителен ефект, сена например, не са желателни.  Най-добрият вариант е да направите консултация със специалист, пред когото да изложите точно целите си и съответните здравословни проблеми, например колебания в кръвното налягане, алергии, стомашни неразположения и др.
Митовете са си митове, рекламите обещават чудесни резултати, но истината е, че безопасно отслабване може да се постигне само при добре обмислен план, който на първо място да включва правилно хранене, редовна физическа активност и естествено, желание и воля този план да бъде спазен.