Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Храни пазят дебелото черво от полипи

Учените от Loma Linda Universit в Калифорния доказаха, че някои храни защитават дебелото черво от полипи. Според изследване, което е проведено с данни от 3000 човека, медиците твърдят, че бобовите храни, кафявият ориз, зелените зеленчуци и изсушените плодове предпазват дебелото черво от образуване на полипи.
Полипите са най-общо казано свръхразрастване на видоизменени  клетки от лигавицата на дебелото черво, които се намират в чревният канал.
Наблюденията са провеждани в продължение на 25 години, като 3000-те хиляди участници е трябвало да подават данни за навиците си на хранене. В резултат на тези данни и прегледи на дебелото черво става ясно, че при 1/6 от наблюдаваните са открити полипи.
Забелязано е, че при хора, често консумиращи бобови храни, кафяв ориз, зелени зеленчуци и сухи плодове не са открити полипи. Очертават се следните тенденции:  включването на кафяв ориз 3 пъти седмично в менюто намалява опасността от полипи с 40%; ежедневната консумация на зелени зеленчуци снижава риска от полипи с 25%, а употребата на сухи плодове поне 3 пъти седмично намалява риска от нежелани образования в дебелото черво с 24-25%.
Калифорнийските учени съветват всеки да обмисля така седмичното си меню, че да включва  редовно такива продукти в храненето си.