Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Храните с висок гликемичен индекс водят до пристрастяване

Американските учени са доказали, че продуктите с висок гликемичен индекс увеличават чувството за глад и стимулират центъра на удоволствие в главния мозък. Сайтът lanutrition.fr
публикува изводите от експеримент, в който доброволци получавали едни и същи храни, но приготвяни с различни въглехидрати - на основа висок гликемичен индекс и с нисък гликемичен индекс. Екипът от изследователи провеждал измервания за нивата на глюкоза в кръвта, чувството за глад, активността на мозъка и др.
Забелязано било, че веднага след консумация на млечен коктейл с висок гликемичен индекс, се увеличавало нивото на захар в кръвта, но след 4 часа нивата спадали рязко и се появявало чувство за силен глад. При следващото хранене обикновено се стигало до значително преяждане.
При групата, която консумирала млечен коктейл на основа продукти с нисък гликемичен индекс не било регистрарано толкова остро чувство за глад и  участниците се хранели съвсем умерено.
При изследванията за активността на мозъка било установено, че продуктите с висок ГИ стимулират центровете на удоволствие аналогично на наркотиците. Доброволците не изпитвали удоволствие, докато не изяждали ястие с висок гликемичен индекс при всеки прием на храна. Учените смятат, че центровете на удоволствие всъщност доминират на центъра, отговарящ за засищане на глада и е потребна все повече храна с висок ГИ. На практика се получава верижна реакция, която принуждава човек да поглъща повече храна и да търси продукти с висок ГИ, за да изпиа удоволствие от храненето.