Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Храната е източник на влага за организма

Летният сезон крие опасност от обезводняване на организма и освен достатъчно количество вода, трябва да приемате пресни зеленчуци и плодове. Предпочитайте от даровете на природата тези храни, които се отличават с високо съдържание на влага, а от друга страна са богати на витамини и минерали, на фибри, тоест ще са полезни за вашия организъм.
Яжте често:

Краставици
Те съдържат над 95% вода в зависимост от сорта. Могат да се консумират самостоятелно, да се комбинират с други зеленчуци.

Домати
Високо съдържание на вода – 90-95% в зависимост от сорта. Доматите са един от най-богатите източници на витамин С, минерални соли и органични киселини. Отлично се комбинират с други храни.

Зелени чушки
Съдържанието на вода е близо 93%. Зелените чушки са мощен антиоксидант. Богати са на витамини и минерали, например, цинк, който е двойно повече отколкото в краставиците, доматите, марулята и тиквата, и 4 пъти повече отколкото в динята. Удобни са за комбинация  с други храни, а ако ги вложите в коктейл или смузи, ще усетите елегантния вкус, който придават.


Моркови
За предпочитане са мини морковите, които съдържат над 90% вода плюс витамин А, С, бета-каротин. Освен прекрасен вкус, те могат да предадат и екзотика на много блюда.

Диня
Това е една от най-популярните летни храни, която е отличен източник на влага. Водата в динята е 90-91%. Съдържанието на ликопен е високо, захарите са лесноусвояеми, а витамините и минералите са добре представени. Динята е великолепна и за самостоятелна употреба и в комбинация с други плодове. Успешно се комбинира в леки плодови коктейли, твърде приятни в летните жеги.

Грейпфрут
Много хора предпочитат този плод през есента и зимата, но истината е, че той е отлично средство срещу дехидратация през лятото. Съдържанието на вода е високо, а това помага не само срещу обезводняване на организма, а подобрява и тена на кожата. Ползите от консумацията на грейпфрут са много, още повече, че той успешно се комбинира с други плодове и сокове.

Горски плодове
Консумирайте горски плодове винаги, когато можете да се снабдите с тях. Ще се радвате не само на прекрасния им вкус, а и на полезността им. Боровинките и горските ягоди съдържат най-висок процент вода, но по същество голямата полза тук се крие в богатия витаминен и минерален състав, както и в антиоксидантното действие на веществата в тези плодове.