Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Управлявайте теглото си постоянно

Според специалистите, за да е успешна една диета, човек трябва да се научи да поддържа стабилно тегло преди започването й. В случай, че след някакви празници теглото се е покачило по-рязко, не е редно веднага да се предприема строга диета, ако искаме тя да е успешна. По вероятно е да се получи така наречения „Йо-йо-ефект“ или отслабването да е крайно нестабилно.
Медици от Стандфордския университет са категорични, че хората трябва да управляват своето тегло спокойно и в дългосрочен план. Така ще изключат възможността от евентуални провали. Науката е доказала, че загубата от 5 до 10 процента от теглото влияе благотворно на целия организъм и понижава съществено риска от сърдечни заболявания. За съжаление мнозина постигат тази цел, но не съумяват да задържат по-ниското тегло след приключване на диетата.
Специалистите смятат, че не бива да се допускат повече от плюс-минус 2 кг  тегло, ако искаме да не набавяме допълнителни килограми.
В списание  Journal of Consulting and Clinical Psychology са публикувани данни от изследване на две групи доброволци, които свалили средно по 8 килограма в течение на 20 седмици на определена диета. За една година тези, които не умеели да поддържат стабилност в теглото си, възстановили предишното си тегло, докато приучените към стабилност добавили средно по 2,5 кг за годината.
Изводът се самоналага – постоянен контрол над килограмите.