Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Таблетите и смартфоните са една от причините за затлъстяване

Учените от Чикагския северозападен университет твърдят, че една от причините за масовото затлъстяване сред населението на различните държави е използването на таблети, смартфони и компютри. Според тях ползването на тези технически средства за игра, четене и други занимания в тъмната част на денонощието стимулира чувството за глад и довежда до безконтролно консумиране на твърде нездравословни храни.
Изследователите твърдят, че синият цвят, който излъчват екраните, е виновникът за засиленото чувство на глад.  Медиците са доказали връзката между въздействието на синия цвят и нефизиологичния глад.  По същество човекът не е гладен заради липсата на храна, а защото синият цвят въздейства върху определен участък от мозъка му. Това, което е още по-опасно, че чувството за глад не се утолява даже след приемане на храна. Практически не настъпва усещане за насищане.
Учените са доказали, че желанието за храна настъпва близо 15 минути, след като е включен синият екран. Дори и да се преустанови работата със съответните излъчватели на този цвят, са нужни поне 2 часа, за да се елиминира въздействието върху мозъчните центрове, които отговарят за насищането по време на хранене. Излъчването влияе и на метаболизма на човека, който даже еднократно е изложен на светещия екран.