Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Съвременната жена трябва да приема с 200 калории по-малко

Според учените от Университета в Южна Каролина, САЩ днешните жени трябва да консумират храна, която да е с 200 калории по-малко за деня в сравнение с предишните поколения. Това се налага поради заседналия начин на живот.
Учените са проучили данни за физическата активност на съвременната жена и смятат, че тя е значително намалена. В анкетата са включени въпроси колко време жените отделят за почистване на дома, игра с децата, готвене, пране, пазаруване, спортни  занимания и други ежедневни физически дейности.
Оказва се, че ако през 1965 г. тези дейности са отнемали 44 часа седмично, то сега отнемат 30 часа. Това означава, че дневно жените са намалили физическата си активност с 2 часа. Учените отчитат и, че все повече жени прекарват в седнало положение на работното си място, както и в дома пред телевизора или компютъра. Според техните изчисления този начин на живот води до понижаване на дневните изгорени калории с около 225.
Именно затова изследователите препоръчват да се намали сумата на приетите с храна и напитки дневни калории с 220.
Те отправят предупреждение, че майките с понижена физическа активност могат да предадат тази тенденция и на своите деца, като ги оставят да се занимават основно с гледане на телевизия, компютърни игри и не ги мотивират да се движат достатъчно. Това крие риск от ранно затлъстяване при децата.