Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

След 15.00 часа яжте малко

В сайта www.boston.com  е публикувано изследване на американски учени, които са работили съвместно с лекари от болница в Бригма по проблемите на наднорменото тегло. Екипът от изследователи е стигнал до извод, че не е достатъчно да се намалят калориите, за да се постигне отслабване. Според тях е много важно по-голяма част от дневното количество храна да се приеме до 15.00 часа, за да се постигне намаляване на личното тегло.
Изводите на учените са потвърдени и от експеримент, в който са участвали 420 доброволци с наднормено тегло. В продължение на 20 седмици доброволците се придържали към режим на здравословна диета, но едната група приемала по-голяма част от дневния порцион до 15.00 часа, а другата приемала дневното количество основно след посоченото време.
Участниците от първата група много по-бързо намалявали теглото си, докато тези от втората група отслабвали с много по-бавни темпове при същото физическо натоварване. Допълнително били отчитани и други реакции на организма при отслабващите. Почти при всички участници от втора група се забелязало понижение в чувствителността към инсулина.
Медиците, наблюдаващи изследванията, съветват след 15.00 часа да се приемат малки количества храна, като това са предимно растителни продукти с ниска захарност.