Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Рукола (Eruca sativa L.)

Руколата е позната още под имената Рокет, Ерука, Аругула.  Тя е едногодишно кръстоцветно растение. Максималната височина на руколата е 60 см, но за кулинарни нужди се бере, докато е по-млада. Листата, които се използват в кулинарията, са сравнително месести и имат специфичен аромат. Цветовете на растението са бледожълти или бели.
Растението е широко разпространено в Централна и Източна Европа, Азия, Северна Африка. Расте в диво състояние, но може да се култивира.
Като подправка руколата е използвана още в древни времена, а семената са били смятани за афродизиак в комбинация с настъргани луковици на орхидеи, корен от пащърнак, смлени кедрови ядки.
В наши дни листата на руколата се ползват предимно за салати. Те имат приятно горчиво-лют  вкус. За предпочитане са по-млади листа, тъй като специфичният вкус е по-слабо изразен. Могат да се използват и като подправка на ястия с ориз или месо, в някои видове пица, сосове за паста. Като подправка се използват и семената на растението.
Трябва да помните, че когато приготвяте салата от листа на рукола, е добре те да се накъсват или нарязват с ножица, а не с нож. Ако листенцата са по-дребни, е добре да се използват цели.
Предлагаме ви една рецепта за много вкусна салата, която може да замести вечерното хранене.

Рукола с пармезан

Продукти:
300 – 350 г рукола
10-12 доматчета чери
100 г пармезан
1 малък лимон
Балсамов оцет и сол на вкус.

Приготовление:
1. Руколата се почиства, измива и се накъсва на парчета.
2. Доматчетата се нарязват и се разбъркват с руколата.
3. Овкусява се салатата с балсамовия оцет, сока от лимона и сол. Разбърква се добре и се разпределя в подходящи чинии според броя на хората.
4. Върху всяка порция се настъргва пармезан. (Тъй като не всеки обича пармезан, той може да се замени с кашкавал.)