Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Профилактика срещу мазоли

През пролетта, когато се сменят ботите и ботушите със затворените сезонни обувки,  много жени страдат от болки в краката поради образуване на мазоли. Учените твърдят, че мазолите сигнализират за някои заболявания в организма, но темата на тази статия е профилактиката срещу мазолите. По принцип мазолите са резултат на защитната реакция на организма срещу триене и натиск, но помислете по няколко въпроса. Ако вие често сменяте обувките си, а мазолите се появяват в едни и същи места на краката ви, едва ли причината е само в обувките.  Редно е в такъв случай да посетите специалист  за консултация и помощ.
Много важна е профилактиката срещу образуването на мазоли, която по същество не е толкова сложна, а някои от мерките ще подобрят и цялото ви здравословно състояние.
При всяка възможност ходете боси – така ще дадете възможност на краката си да починат, а кожата на стъпалата ще диша свободно. Разбира се, че това не трябва да става за сметка на наранявания или простуда.
Поддържайте висока хигиена на краката.
Носете винаги удобни обувки.
Избирайте обувки от качествени материи. Не допускайте краката ви да се изпотяват, тъй като това може да стане причина за образуване на нови мазоли.
Ако знаете, че определен чифт обувки – нови или недостатъчно удобни – могат да ви убиват, подсигурете се с лейкопласт или специални подложки, каквито могат да се купят от повечето аптеки.
Грижете се да не обувате мокри обувки или такива, които вече са се деформирали по някаква причина.
Не е желателно да се ползват по никакъв повод чужди обувки, защото освен с мазоли, можете да се сдобиете и с гъбични заболявания.
Имайте предвид, че дори определени обувки да са ви удобни обикновено, ако сте допуснали отоци на долните крайници, е възможно да си причините мазоли. Така че се грижете за извеждане на излишните течности от организма.