Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Праскови

Латинското наименование  на тези вкусни плодове е persica, тъй като се счита, че прасковите са се появили в Европа през Персия. За тяхна родина се смята Китай. Там богът на дълголетието се изобразява винаги с праскова в ръце. През Средновековието плодовете не са ценени, дори са смятани за вредни, а на почит били листата на растението, от които се правели чайове и лечебни лапи. Известни са над 3000 сорта праскови, обособени в 4 основни групи. Най-високо се ценят нектарините - безмъхести плодове. Те са с лесно отделяща се костилка и са по - богати на витамин С, захари и органични киселини. Повечето разпространени в България сортове праскови са покрити с мъх, който трябва да се отстрани чрез изтриване на плодовете преди или по време на измиването.
Прасковите са много полезни и днешният човек отдавна знае това. Те съдържат много захари и са ценни като храна. Богати са на минерални соли и витамини А, В1 и В2.
Действат много положително на храносмилателната система. Достатъчно е обилно хранене да се изядат една - две праскови и тежестта в стомаха бързо изчезва. Сокът и нектарът от праскови стимулират отделянето на стомашен сок и улесняват храносмилането, особено при консумиране на по - мазна храна. Използват се при нежелано повръщане, особено в случаите, когато лекарствени средства не помагат. Сокът от праскови активизира образуването на червени кръвни телца и затова се препоръчва при анемии. Поради високото съдържание на калий прасковите и техният сок имат изразено диуретично действие, подобряват дейността на сърдечния мускул и са подходящи при сърдечно - съдови заболявания, когато се налага обезводняване.
Тъй като са сладки плодове, прасковите не са най - предпочитани в храненето при затлъстялост, но плодови коктейли със сок от праскови дават добри резултати за намаляване на телесното тегло:
1. 200 мл сок от касис + 100 мл сок от праскови
2. 200 мл сок от круши + 100 мл сок от праскови
3. 200 мл сок от грейпфрут + 100 мл сок от праскови
Количеството се разделя на два приема, като вторият е вечер , 2 часа преди лягане.
Противопоказания за консумация на праскови, сок и нектар от тях - захарен диабет,  повишена стомашна киселинност, диарии.