Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Някои навици пречат на отслабването

Има израз „Човекът е роб на навиците си“ и това навярно е така, но все пак трябва да помислим дали някои от нещата, които правим от години, не ни влияят отрицателно. Не го съзнаваме, защото ни е по-лесно да караме по инерция. И все пак:
1. Да помислим за любимото ни кафе – прекрасна, ободряваща напитка. Така е, но ако се ограничим до 2 чаши дневно. Защото кофеинът подава сигнал на организма да произвежда хормона кортизол, а той ни прави твърде тревожни. И най-лесно е да хапнем нещо сладко.
2. Вечер семейството се събира и обсъжда важни въпроси – идеално, но ако се коментират радостни събития, успехи на някой член от фамилията. Но ако говорим за неща, които ни тревожат, ние сами сме си виновни за безсънието. По принцип през нощта нивото на хормона на стреса – пак за кортизола става дума – се понижава, но когато човек е обезпокоен и разтревожен, нивото на кортизола не спада и идва ред на поредната безсънна нощ.
Самото безсъние повишава нивото на кортизола и организмът се оказва в един порочен кръг. И колкото по-високо е нивото на кортизола, толкова повечето хора се опитват да се справят със стреса, посягайки към сладкото. Ефектът от консумацията на сладки храни вечер би трябвало да е ясен на всеки, който се бори с наднормено тегло.
Не забравяйте, че по време на сън в организма се повишава нивото на лептина – хормон отговарящ за чувството за ситост. Дори само една нощ сънят да не е достатъчен, дефицитът на лептин ще принуди човека да похапва през деня повече, да не говорим за предпочитанието към сладко. А сладките храни водят до повишена резистентност към инсулина, от което пък следва повишение на кръвната захар. Рискът от развитие на диабет от втори тип се повишава, а теглото неусетно расте.
Ако към казаното добавим поговорката „Утрото е по-мъдро от вечерта“, можем да оставим решаването на някои проблеми за сутринта, когато сме се наспали добре. Може би ще намерим по-лесно решение, без да се обричаме на безсъние.
3. Твърде неприятен навик при повечето жени е, когато забележат, че дрехите им са поотеснели, да прибягват към някоя строга и бърза диета, вместо да увеличат физическото натоварване. Може и да има ефект от тези мерки, но не забравяйте, че рязкото отслабване води до понижаване на естрогена, а това може да стане причина за нарушения в месечния цикъл.
Ако предпочетете по-голямото физическото натоварване, ще постигнете увеличение и на ендорфините – хормони на удоволствието. Следва добро настроение, укрепване на имунната система, намаляване на мазнините в организма, стига да не увеличите калориите на дневното си меню. Бягайте, плувайте, скачайте. Кардио тренировките ще станат причина за повишаване нивата на грелина – хормон, подтискащ апетита. По-лесно ще се справите с желанието си „да похапна нещичко“.
4. И още един недобър навик – гледаме се в огледалото и все не се харесваме. Харесвайте се!
Това не означава, че не можете да внасяте корекции в навиците си, в менюто си, в дневния си режим.