Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Ново начало в храненето ви от февруари

Ако все още не сте успели да свалите килограмите, които според вас са ви излишно бреме, можете да се замислите отново над начина си на хранене. В интерес на истината някои от междинните хранения или похапванията между другото никак не са продиктувани от чувството за глад, макар че това е най-честото оправдание. Помислете сами, че те са най-често плод на желанието да прекъснете монотонна или досадна за вас работа, навик, или още по-лошо – скука.  Ако честно си отговорите на въпроса дали организмът ви има необходимост да приеме тези калории, които дори невинаги са пресметнати, може да се окаже, че те никак не ви трябват.
Не може да се отрече, че междинните хранения са необходими за някои хора. С тях те могат да допълват своето дневно меню, за да попълнят необходимостта от нужните хранителни вещества. Ако човек е на нискокалорична диета, междинните хранения му помагат да възстановява енергията си, да не чувства умора. Активно трениращи хора също включват поне 5 приема на храна в ежедневието си, за да компенсират енергозагубата от тренировките.
Но да помислим какво се получава, ако вие сте човек, който работи в офис и цял ден седи на стола, но не се отказва от втора закуска преди обяд, а след обяд, както и от почерпка на колеги по някакъв повод. А ако движението ви се изчерпва само с ходене до близката сграда, в която работите, и обратно? Много домакини смятат, че почиствайки дома си, си сигуряват достатъчно движение – заблуда. Я изразходите 150 ккал на час, я не.
Има, разбира се, и други случаи, когато многократното хранене е необходимо. Типичен случай са децата , които трябва да се хранят по-често. Те имат по-малък обем на стомаха.  Известно е, че рядко се застояват на едно място, тоест имат значителен енергоразход. Растат.
Така е с децата, но всеки възрастен трябва да прецени дали на него са му необходими междинни хранения, съобразявайки се с начина си на живот.  За излишните похапвания няма смисъл да коментираме.
Специалистите по хранене сочат като оптимална пауза между храненията периодът от 3,5 – 4 часа. 
Другият важен елемент, с които трябва да се съобразява, този, който ползва междинно хранене, е енергийната стойност на храната – тя не трябва да надвишава 15-200 ккал. Казано по друг начин, да е 10-15 процента от дневната калоричност на менюто.
В крайна сметка няма нищо лошо да се храните 5 пъти през деня, ако това отговаря на вашия начин на живот и на нуждите ви, но трябва да го правите разумно. Според диетолозите това може да бъде полезно за храносмилателната система, помага да се предотвратят резките спадове на глюкозата в кръвта, а и действа добре на психиката, ако вие сте човек, който постоянно мисли, че е гладен. Само че порциите трябва да са по-малки, а храните подбрани точно.
Нужно е да се избягват така наречените „празни калории”, да се избират храни, които са богати на пълноценни белтъчини, на бавноусвоими въглехидрати, витамини и минерали. Вярно е, че   похапвайки поничка, недай боже в съчетание с едно мокачино, или 2-3 шоколадови бонбона със следобедното кафе, вие получавате бързо енергия, но тази подкрепа ще се окаже гибелна за фигурата ви, а и за здравето ви.
Помнете основното правило, че богатите на енергиен заряд продукти, съдържащи въглехидрати, включително захари и нишесте, трябва да се приемат в първата половина на деня, но не и на вечеря. Ако имате следобедна закуска, не яжте кифла, кроасан, вафла и т.н.
Никак не се поддавайте на изкушението да консумирате следобед това, което колегата яде – не знаете дали той е обядвал, дали въобще се грижи за здравословното си хранене или пък няма след работа да отиде във фитнес залата за една сериозна тренировка. Вие се ръководете от собствените си правила, които е наложително да изработите, ако искате да имате една елегантна фигура.
Помнете още, че някои неща ги пиете, но по същество те са храна – плодов сок, млечен коктейл, кафе със сметана, айран и др.
Започва месец февруари и можете да положите едно ново начало в храненето си. Добре ще да си записвате какво ядете през деня, но всичко! А ако не ви се пише, използвайте смартфончето и диктувайте по най-краткия начин. Много вероятно е вечерта да се учудите колко храна сте погълнали, бе дори да отчитате калориите.
Показваме ви нагледно един запис на жена, която първоначално твърдеше, че яде малко, а „не мръдва надолу”:

21 януари
6 часа – кафе с лъжичка мед;
6.45 – препечена филйка, варено яйце, чаша вода;
8.00 – един банан;
10.00 – кафе със стевия, шоколадов бонбон, 2-3 сладки (колежка черпи);
11.15 – топъл шоколад – една чаша от вендинг;
12. 30 – обяд – супа топчета, препечена филйка, парче бисквитена торта;
15.00 – кафе със стевия , малък „Марс”; чаша вода
17.30 – ябълка;
18.00 – 2 солени бисквитки; вода – няколко глътки;
19.30 – вечеря – салата от домат и краставица;
21.00 – шепа пуканки, чаша вода.

Сами преценете защо „не мръдва надолу” тази дама.
Обърнете внимание и на още един факт – водата е много малко количество, а оправданието, че това е така, защото са приемани и други течности, просто е несъстоятелно.