Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Не съхранявайте домати в хладилника

Специалисти по храните от Франция и САЩ съветват някои зеленчуци да не се съхраняват в хладилника, за да се запазят техните качества.
На първо място това са доматите. В техния състав има ферменти, чиято реакция се прекратява, когато зеленчуците са в хладилника, където температурата е под 5 градуса. Доматите променят вкуса си, а месестата им част става по-зърнеста. За да се запази аромата им пък е необходима температура не по-ниска от 10°.
Учените съветват доматите да се съхраняват в светло и прохладно помещение. Върху тях не бива да попада ярка светлина. В такъв случай те могат да запазят превъзходните си качества около седмица.
Картофите също не трябва да се държат в хладилника, тъй като под влияние на ниските температури нишестето се превръща в захари и картофите добиват сладникав вкус.
По отношение на лука съществува друг проблем – той просто ароматизира всички останали продукти. От друга стана губи своята твърдост, което нарушава и вкусовите му качества. Никак не е случаен фактът, че по-възрастните и опитни домакини никога не държат червения лук в хладилника си.