Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Листни зеленчуци против наднормено тегло и стрес

Много хора предпочитат да консумират като пресни зеленчуци предимно домати и краставици, но това не бива да става за сметка на листните зеленчуци. Според учените редовната употреба на маруля, спанак, къдраво зеле, цикория, киселец и други листни зеленчуци предпазва от натрупване на излишни килограми.
Специалистите препоръчват 2 пъти дневно да се консумират порции от 200-250 грама салати от листни зеленчуци, богато подправени с магданоз, копър и други зелени пресни подправки. Това ще помогне не само за поддържане на теглото в нормални граници, а и за намаляване на стреса и умората.
В неотдавна проведен експеримент се оказало, че доброволците, които дневно консумирали салати от продукти, богати на фолиева киселина, загубили значително по-голямо тегло от тези, които въобще не консумирали листни зеленчуци.
Освен фолиевата киселина, листните зеленчуци съдържат и витамин К, инсулин-регулатор, подпомагащ овладяването на апетита.
Специалистите съветват всеки, които проявява желание да намали теглото си, да засили консумацията на листни зеленчуци. Те са мощен фактор и в борбата с пролетната умора, на която мнозина трудно се противопоставят.