Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Консумирайте различни видове зеле редовно

В  American Journal of Clinical Nutrition е публикувано изследване, доказващо, че зелето и близките до него растения са храната, която може да ви осигури дълголетие освен нормално тегло. Според изследванията нормалната по количество консумация на белокочанно зеле, броколи, цветно зеле и други зеленчуци от сем. Кръстоцветни са мощен фактор за запазване на младостта.
Учени от Университета  Вандербилт в САЩ съвместно с учени от Шанхайския институт по онкология в Китай са провели анализ, основан на данните от 61436 мъже и 73360 жени, събирани в продължение на 10 години от лекуващите ги лекари. Направена е и анкета за консумацията на видове зеленчуци и плодове.
Резултатите са недвусмислени – любителите на различните видове зеле са с 22% по-нисък риск от преждевременна смърт като цяло. Рискът от смърт по причина на сърдечно-съдови заболявания е по-нисък с 31%.
Учените отбелязват, че е достатъчно ежедневно да се консумират малки порции от различните видове зеле, за да се избегнат много заболявания, а същевременно с това да се поддържа една по-нискокалорична диета.