Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Здравословни мазнини ли?

Да, това не е шега - истина е.
Има мазнини, които не само са суперздравословни, но едновременно с това ни помагат да отслабнем!
Плодовете, зеленчуците и пълнозърнестият хляб ни поддържат стройни - много често повтаряна истина. Както впрочем и че прекаляването с мазнините води до остаряване, разболяваме и напълняване. Но това е вярно - но само ако говорим за „лошите" мазнини! Колко важни всъщност са определени мазнини за нашето здраве, до този момент беше подценявано като факт. Последните се грижат за красотата на кожата ни, стимулират мозъчната дейност, защитават сърцето и съдовете, а напоследък учените откриха, че някои мазнини дори ни помагат да отслабнем! Значи: дебел слой краве масло върху филията без никакви притеснения и сметанови сосове без задръжки? По-добре - не. Само ако подхождаш избирателно към мазнините, ще приключиш окончателно с неприятното „пестене" на всеки приет грам от тях. Това, което трябва да знаеш, е, че мазнините не са само тлъстини. Първо, има такива, които, приети в по-голямо количество, се отлагат по кръвоносните съдове и по този начин затрудняват сърдечната дейност и кръвообращението. Те се съдържат например в ястията, приготвени във фритюрник (най-вече в чипса!), в мазните салами, сирена, шоколадовите бонбони, кейковете и въобще във всички тестени изделия. И тук, както и при всичко друго, важи правилото да им се наслаждаваш разумно! Второ, има мазнини, които са пълна противоположност на споменатите: те са здравословни за сърцето и съдовете и се съдържат преди всичко в маслините, рапицата, орехите или във висококачествения диетичен маргарин. В много малки количества също така и в кравето масло. Те именно трябва да са фаворитите в твоята кухня. Естествено, не в големи количества, защото многото в този случай не помага много!
Третата група от мазнини е истински хит. Т. нар. Омега-3-мастни киселини поддържат кръвоносните съдове еластични, лекуват възпаления, грижат се за гладкостта и красотата на кожата, защитават нервната система и дори от тях се „поумнява" (подобряват мозъчната дейност). А, да не забравим, че ни зареждат и с добро настроение! Ценни източници на тези супермазнини са океанските риби като скумрия, сьомга, риба тон или херинга. Не е зле да похапваш по-често от тях! Организмът разчита на тези мазнини, но не може да си ги произвежда сам. Затова експертите са единодушни, че е хубаво два или даже три пъти седмично на масата да се сервира риба.

С мазнини към мечтаната фигура възможно ли е това?
В 1 г мазнина се съдържат 9 ккал, тоест повече отколкото в 1 г въглехидрати или белтъчини, при това те „тежат" двойно повече. На всичкото отгоре човешкият организъм много лесно преобразува калориите от въглехидратите в енергия, а от мазнините - в излишни килограми. За всеобща радост има и мазнини, от които гарантирано се отслабва! Популярната с латинското съкращение СLA (конюгирана ланолова киселина) съдържаща се в млякото, но и в телешкото и агнешко месо, има двойна функция: едновременно стимулира разграждането на телесните мазнини и спомага за натрупване на мускулна маса. Освен това другият „талант" на CLA е, че предпазва от ракови заболявания. Впрочем: млякото от крави, които са се хранили в естествена среда, съдържа много повече от тези здравословни мазнини, отколкото това от животните, угоявани с концентриран фураж. Ако искаш да отслабнеш, се налага да запомниш и още едно латинско съкращение: МСТ (средноверижни мастни киселини). Външно те изглеждат като мазнини, имат вкус на мазнини, обаче са много „добронамерени" към човешкия организъм: стимулират обмяната на веществата и никога не се преобразуват в мастни натрупвания по тялото! Ако само една част от традиционно консумираните мазнини се замени от МСТ-мазнини (дистилирани от естествено кокосово масло), човек би могъл да се ограничава по-малко и да отслабне по-лесно, отколкото ако яде съвсем постно.

 

Кратък преглед
Кои храни съдържат „добрите" мазнини

Риба - източник № 1 за мастните киселини Омега-3. Най-добре да консумираш сьомга, риба тон, херинга или скумрия.
Орехите/бадемите - доставят полезни за сърцето ненаситени мастни киселини + витамин Е и полезни минерални вещества.
Маслини - в Библията пише, че маслиновото масло е Божи дар!
Рапичното олио - подобно по състав на зехтина, но неутрално на вкус.
Млякото/млечните - продукти съдържат CLA, която предпазва от рак и стимулира изгарянето на мазнините в организма.
МСТ-продуктите - подпомагат отс¬лабването, защото не се преобразуват в мазнинки в организма.


Samo da uto4nq, 4e v 1g

Samo da uto4nq, 4e v 1g maznini se sudurjat ob6to 9kcal, a ne 9kcal pove4e ot vuglehidratite. 1g vuglehidrati sudurja 4kcal, koeto zna4i 4e v 1g maznini se sudurjat 5kcal pove4e ot kolkoto v 1g vuglehidrati. :)