Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Дневна сънливост и хранене

Сигурно ви се е случвало да усетите как точно когато трябва да работите  съсредоточено, ви се доспива страшно много, независимо колко сте спали през нощта. 
Проблемът с дневната сънливост не е от вчера и за да внесат повече яснота по това явление, група американски учени са провели експеримент  с участието на 30 доброволци – мъже и жени на възраст от 18 до 65 години. Всички доброволци били клинично здрави и с различен индекс на телесната маса. Целта на учените била да установят кои храни влияят най-силно върху дневната сънливост.
Експериментът е проведен в лабораторни условия. Всички участници са получавали като цяло здравословна храна. Осигурени са им условия за пълноценна почивка и достатъчно количество нощен сън.
Съотношението в състава на основните хранителни вещества - белтъчини, въглехидрати и мазнини - всъщност е променливата величана, която обуславя и дневната сънливост.
Оказва се, че на дневната сънливост най-силно влияе изключително мазната храна. Повишеното съдържание на въглехидрати усилва мозъчната активност, докато белтъчната храна няма влияние върху нивата на дневната сънливост.
Учените препоръчват внимателно да се подбира менюто, щом човек има тежка умствена работа, за да не изпада в затруднение, когато му се доспи през деня, а няма възможност  да подремне дори за кратко. Те са убедени, че всеки организъм реагира индивидуално на приетите храни, но техният експеримент дава отправна точка за избора на правилното меню.