Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Диета, спорт и осемчасов сън – така се отслабва

Значително известни диетолози от години наред умуват над един интересен проблем. Те отдавна са установили, че дори човек да спазва правилна диета и да спортува редовно, не може да свали килограми, ако малко спи. Съвсем наскоро група учени от Чикаго най-после дават обяснение на този феномен, съобщава сайтът medicalnewstoday.com
Медиците са заложили експеримент, като през два отделни периода от по две седмици са  наблюдавали мъже и жени с наднормено тегло. Участниците в експеримента през първите две седмици спали по 8 часа и 30 минути, а през вторите две седмици - по 5 часа и 30 минути. И през двата периода те спазвали една и съща диета.
Оказва се, че през периода на осемчасовия сън участниците изгубили около 50% мазнини от свалените килограми, а при петчасовия по около 25% мазнини и повече мускулна тъкан. Учените изчисляват, че когато сънят се съкрати с 3 часа, фактическата ефективност на отслабването се понижава с 55%.
При недостига на сън в организма се понижава нивото на хормона лептин, който сигнализира на мозъка за засищането, а нивото на грелина, стимулиращ апетита, се повишава. Освен това, когато сънят и денонощният ритъм са нарушени, се забавя метаболизмът и ако това не се компенсира с физически натоварвания или намаляване на калориите, е възможно да се повиши теглото с близо 5 килограма. По тази причина учените от Чикаго препоръчват, когато човек си постави за цел да намали теглото си, да направи корекции не само в начина си на хранене и физическата си активност, а и в часовете си за сън, които според тях трябва да са минимум осем.