Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Депресията не зависи основно от дефицита на серотонин

Доскоро учените смятаха, че дефицитът на серотонин е пряко свързан с развитието на депресията, но се оказва, че това не е точно така.
Резултатите от новите изследвания са публикувани в списанието ACS Chemical Neuroscience.
По данни на Световната здравна организация над 350 милиона души в света страдат от депресия. Депресията се явява водеща причина за непълноценен живот в целия свят и това подтиква учените да се занимават сериозно с този проблем.
Известно е, че хормонът серотонин присъства главно в човешкия мозък, храносмилателния тракт, щитовидната жлеза и в тромбоцитите. Този хормон е крайно необходим за функционирането на мозъка и цялата нервна система на човека. Смята се, че той влияе на настроението, апетита, а доскоро учените считаха, че основно влияе върху развитието на депресията. Учените предполагат в редица изследвания, че колкото е по-ниско нивото му в човешкия мозък, толкова по голям е рискът от развитие на депресивни състояния.
Екип медици от научния център по здравето към Тексаския университет в Сан-Антонио обаче опровергават твърденията, че между серотонина и развитието на депресията има връзка. Те са създали мишки, които нямат способност да изработват серотонин. Проведени са различни тестове, с които да се установи дали мишките показват признаци на депресия като последица от липсата на серотонин.
Оказва се обаче, че мишките били компулсивни и агресивни, но никакви признаци на депресия не се наблюдавали в поведението им. Животните били подложени и на различни стресови ситуации, но реагирали обичайно, както всички други мишки, нестрадащи от дефицит на серотонин.
Според д-р  Alan Frazer  изследванията показват, че недостигът на серотонин далече не е единствената причина за развитието на депресия. Това дори не е основният фактор за появата на заболяването, а просто един от многото фактори.
Учените продължават работата си във връзка с депресията, причините за нейната поява и начините за преодоляването й.
А вие дотогава не се лишавайте от храни, богати на серотонин, особено от любимия си шоколад, макар че е редно да предпочитате черния.