Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Горете калории като олимпийците в Сочи

Ако се чудите кои зимни спортове ви помагат да изгорите най-много калории, можете да се ориентирате с помощта на Сборника с физически дейности, който съдържа списък за изгаряните калории чрез зимните спортове, включени в Олимпиадата в Сочи. Сайтът livescience.com предоставя интересна информация за връзката между зимните спортове на Олимпиадата в Сочи и изгарянето на калории.
Данните са дадени за 100-килограмов атлет, който упражнява 10 минути дадения спорт.
На първо място е спринт ски бягането. Спортист с тегло 100 килограма ще гори 262,5 калории, ако бяга 10 минути с темпо 13 километра в час.
Не са за подценяване и фигурното пързаляне – 245 калории за 10 минути; кънки бягането – 230 кал.
Така опасното ски спускане, при което всеки се възхищава от смелостта и умението на спускачите, гори 140 калории за посочените 10 минути, а бобслеят – 122.
Същият атлет, тежащ 100 кг, упражняващ кърлинг, ще изгаря 70 калории. Ако ви се виждат малко, помислете, че става дума само за 10 минути игра на кърлинг, спорт, който позволява едно великолепно натоварване на мускулите на краката.
Според специалистите зрителите, които посетят Олимпиадата, не само ще гледат зимни спортове, а и ще горят калории, ако се вълнуват от състезанията – средно 60 калории за 10-те минути.
По думите на  Ричард Котон,  физиолог и национален директор на сертифицирането в Американския колеж по спортна медицина, спортовете, които включват аеробна дейност, изискват по-голяма консумация на кислород и съответно изгарят повече калории. Той смята, че самите спортисти вероятно ще изгорят много повече калории по време на самото състезание, защото тренираните им организми осигуряват консумация на повече кислород от тези на обикновените хора. По време на тренировки обаче те ще изгарят по-малко калории, тъй като имат много по-добра техника от любителите на зимните спортове, които не са професионалисти, тъй като ще полагат по малко усилия.
И така – на 7 февруари започва Зимната олимпиада в Сочи. Никой не казва колко калории ще горят телевизионните зрители, вълнувайки се за своите любимци, но знае ли се.