Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Водата е добър помощник в отслабването

На мнозина не им се вярва, че водата може да им помогне да отслабнат. Диетолозите обаче  твърдо отстояват мнението си. Те привеждат няколко факта в полза на твърдението, че водата е в помощ на отслабващите.
На първо място вие може би обърквате обезводняването с чувство на глад. Ако скоро сте се нахранили и ви се струва, че все още сте гладни, изпийте чаша вода на глътки. Не бързайте да похапнете. След 5-7 минути лъжливото чувство за глад ще ви напусне.
Не се ръководете от разни теории кога да пиете вода – преди или след  ядене. Пийте вода, когато ви се пие. Дори по време на хранене можете да изпиете няколко глътки вода.  Ще установите и нещо интересно – вие ще усещате по-силно вкуса на храната, а това значи да изпитате удоволствие от нея.
Действително, ако преди хранене изпиете 1-2 чаши вода, е много вероятно да приемете по-малко калории. Този факт е проверен и в експеримент с възрастни хора в едно изследване на учени от Университета на Вирджиния, в който е установено, че се консумират от 75 до 90 калории по-малко, ако 15-20 минути преди хранене се изпият 2 чаши вода със стайна температура.
Не забравяйте, че ако пиете достатъчно вода, вие помагате на организма си да избегне отоците и подпухналостта. Не е правилно да се смята, че пиенето на вода води до подпухване. Напротив, водата съдейства да бъде изведена задържаната вода поради прекомерната употреба на сол. Някои отслабващи сигурно са забелязали, че много бързо намаляват теглото си, когато започнат да пият  редовно достатъчно вода. В такъв момент трябва да е ясно от какво са загубените килограми – от изведената задържана вода или от изгорените мазнини.
Водата е много важна и по отношение на извеждането от организма на продуктите от разпада на мазнините. Ако не пиете достатъчно вода, вредите на кожата си и вътрешните органи, които могат да се възпалят.