Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Внимавайте със зелените зеленчуци

Хората, които се заемат да преведат теглото си в нормални граници, често консумират по-големи количества зелени зеленчуци, водени от информацията за тяхната ниска калоричност.
Учените обаче са категорични, че прекомерната употреба на този вид зеленчуци не е безопасна. Става дума предимно за кръстоцветните.
Например големите количества броколи и различни видове зеле може да стане причина за нарушения в дейността на щитовидната жлеза. Колкото и да са полезни тези зеленчуци, те трябва да се консумират с мяра. Известно е, че броколите съдържат антиоксиданти, действат противовъзпалително, мощно средство са в борбата с раковите заболявания, предимно рак на гърдата и на яйчниците. Същевременно обаче прекалената им консумация може да доведе до хиперфункция на щитовидната жлеза.
Тереза Фунг, професор по диетология в Харвардската школа по диетология, прави следното изказване в интервю пред агенцията  WBUR: „ Нормалната консумация на зелени зеленчуци не представлява особен проблем. Вреда за щитовидната жлеза носят големите дози.
Ако човек има вече хипотиреоидизъм или приема медикаменти за корекция в работата на щитовидната жлеза, трябва да се направи консултация с лекар специалист дали може да се консумират различни видове зеле. Дори в тези случай няколко умерени порции в седмицата не би трябвало да навредят, но по-големи количества вече могат да станат причина за усложнения.“
Има начини да ограничите негативните ефекти - например зелето Кале /Kale/, познато още като грюнкол, е много популярно сред  тези, които пазят различни диети и сред фитнес маниаците. Ако то бъде подложено на термична обработка, веществата които са причина за усилена функция на щитовидната жлеза, се разрушават. Достатъчно е зелето да се приготви на пара, за да не се губят витамините при по-сериозна термична обработка.
По същия начин се обработват броколите, както и брюкселското цветно зеле.
Като алтернатива на термичната обработка специалистите сочат добавянето на морски водорасли и орехи в ежедневното меню.
Диетолозите са изготвили списък със зеленчуци, които не повишават риска от нарушения в работата на щитовидната жлеза: тиквички, краставици, моркови, цвекло.
С една дума – има как да си направите диетична салата и без броколи и други видове зеле, ако това се налага по някакви причини.