Skip navigation.
Диети и Отслабване - Начало

Вземете си куче и ще сте млади

Шотландските учени от St Andrews University съветват възрастните хора да си вземат куче, ако искат да водят един активен живот във физическо отношение и да съхранят младостта си. Освен добрата физическа форма стопаните на куче ще имат още една полза - те ще бъдат по-малко застрашени от депресия и различни тревожни състояния.
Според наблюденията на учените, хората, които имат куче, запазват младостта си средно с 10 години повече от тези, които нямат такъв домашен любимец. Обяснението е лесно - стопаните на куче трябва да го разхождат ежедневно, а това се отразява положително на целия организъм. Особено препоръчителни са дълги разходки с леко ускорено темпо - те не изморяват, но тонизират достатъчно добре организма.
Лекарите са категорични, че кучетата влияят положително и на психиката на стопаните си и всъщност ги защитават от поява на депресия и тревожност.
Дори при по-напреднали във възрастта хора кучетата оказват положително въздействие именно в тези два аспекта - запазване на жизнеността и съхраняване на значително стабилна психика.
Шотландските учени са провели наблюдение над 547 човека със средна възраст 79 години. Наблюдаваните са хора от един и същи регион в Шотландия, но живеещи на различни места. Около 50% от тях са собственици на различни породи кучета, а останалите не притежават точно такъв домашен любимец.
Оказва се, че физическото здраве на притежателите на кучета е много по-добро. Те самите споделят колко категорично са убедени, че дължат това на разходките с любимците си, а грижата по отглеждането им пази психиката им от едно от най-опасните са възрастните хора чувства - чувството за самота.
Медиците са на мнение, че кучето е подходящ другар за всеки, който не желае да се занимава с конкретен спорт, но иска да води активен живот.